הנה דוגמה לאופן שבו מידע ממקורות מדעיים מתעוות בדרך לשם שכנוע עצמי ושכנוע של אחרים.
אחד הקישורים שפורסמו אצלי בתגובות הוא לדף בפייסבוק דורשים הוספת אזהרה על חלב פרה מפני נזקי הבריאות (כמו בסיגריות)
שם מצאתי קישור עם התיאור "הרווארד טוענים שחלב מסרטן, למה מדינת ישראל ממשיכה להפיץ מידע שיקרי שמסרטן את כולנו? מי מרויח, מי מפסיד?"
הידיעה שאליו מפנה הקישור היא Harvard Declares Dairy NOT Part of Healthy Diet
בידיעה אין קישור לאתר של אוניברסיטת הארוורד. אם היה קישור אפשר היה לבדוק בקלות את המידע.
חיפוש קצר הביא אותי לדף באתר של אוניבסיטת הרווארד שאליו מתייחס המאמר. כותרת הדף היא Calcium and Milk: What's Best for Your Bones and Health
בדף כתוב:
At moderate levels, though, consumption of calcium and dairy products has benefits beyond bone health, including possibly lowering the risk of high blood pressure and colon cancer.
זאת אומרת, שמדעני אוניברסיטת הארוורד, לאחר סיכום הייתרונות והחסרונות בצריכת חלב, טוענים שצריכה מתונה של חלב דווקא מועילה לבריאות.
זוהי רק דוגמא אחת. נתקלתי בעוד הרבה כאלה.
אני לא מנסה לגרום לאף אחד לשנות את אמונותיו.
לעומת זאת, אני ממליץ לסמוך רק על ידיעות על מידע מדעי עם לינק למקור כדי שתוכלו לאשר בעצמכם את נכונות הפרשנות.
כפי שהוכחתי לכם כאן, עושים עליכם הרבה מניפולציות.
זה מסכם את הרעיון מצויין:
http://www.phdcomics.com/comics/archive.php?comicid=1174
עצוב שבכזו פשטות אפשר לראות שאין כל סימוכין להפצות הדיבה הללו.
כנראה שכשמסר נופל על "אזניים" שמוכנות לשמוע – הוא עובר בלי בעיה.
מניחה שמי שרוצה להמשיך לחשוב שחלב הוןא אבי כל צרות הבריאות, לא יאמין גם לבדיקה האובייקטיבית שאתה עשית…
חנן, תהיה חזק ואל תתן למגיבים חובבי הקונספירציות להטריד אותך. אם יש אתר עם ספקנות בריאה שאני מעריכה, זה האתר שלך. כל הכבוד לך ואני מקווה שתמשיך בדרכך לשפוך קצת אור והיגיון בסיסי בג'ונגל השטויות וההטעיות שקיים באינטרנט.
לגבי החלב- אני בספק אם אפשר להפריד את החלב כגורם מסרטן מכל שאר הדברים המסרטנים שאנחנו נחשפים אליהם כל הזמן. אם הגוף לא "אמור" לעכל חלב, אז למה בדיוק יש אנזימים שיכולים לפרק חלב? וחוץ מזה יש המון אנשים שאלרגים לבוטנים, לסויה לשומשום זה אומר שגם אותם לא צריך לאכול? ברור שיותר מדי משום דבר זה לא בריא אבל מכאן עד ללהאמין לטענות מופרכות ולא מבוססות מחקרית בעליל הדרך ארוכה. ויש לזכור שתזונת האדם לאורך עשרות אלפי שנים השתנתה ללא הרף בין התקופות ובין האיזורים הגיאוגרפיים. עוד לא נקבע חד משמעית שסוג זה או אחר הוא העדיף לכולם בכל זמן ובכל מקום בעולם.
הפעם, דווקא אתה נכשלת בהבנה נכונה של הנקרא. כשקוראים את המשפט בהקשרו, ברור שהמשפט שהבאת ממש לא מתייחס לשקלול היתרונות והחסרונות בחלב.
לפני המשפט שהבאת, כותבים שאין הוכחות לכך שצריכה גבוהה של סידן מפחיתה את הסיכון לשברים. במשפט שהבאת מבהירים שלמרות זאת, יש חשיבות נוספת לסידן, בהקשר ללחץ דם וסרטן המעי הגס ולכן צריך לבחון תועלת אפשרית של חלב או מקורות סידן אחרים, גם בהקשר זה.
בהמשך, הם כותבים שצריכה מתונה של חלב יכולה להועיל מבחינה זו, אבל אפשר להשיג את אותו יתרון, דרך צריכת מזונות עשירים בסידן מהצומח וכך גם להנות מיתרונות אלה הקשורים לצריכת סידן וגם לא להפסיד מהחסרונות של החלב שמובאים במאמר.
טליה לביא, למען הגילוי הנאות, היה ראוי לספר שאת התזונאית של תנובה.
חנן היקר! נראה לקחת אישית את ההתקפה על החלב
חבל
הנה ציטוט מהאתר של אוניברסיטת הרווארד
The guidelines’ recommendation to increase the intake of low-fat milk and dairy products seems to reflect the interests of the powerful dairy industry more so than the latest science. There is little, if any, evidence that eating dairy prevents osteoporosis or fractures, and there is considerable evidence that high dairy product consumption is associated with increased risk of fatal prostate and maybe ovarian cancers.
הנה הקישור הישיר
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/
חבל!
אמנם המידע הזה מהפכני וחדשני ולא מוכר לך אבל שקרנים אנחנו לא…
מגיע לכם לדעת את האמת!
האם אתם נחשפים למידע אמין באמת? כל האמת על מוצרי חלב מגובה במחקר אחרי מחקר – אהה ומחקרים שלא מומנו על ידי מועצת החלב?
(בעצם של מי האינטרס להלחם בחלב? מי מרוויח כסף מזה שלא תשתו חלב?)
חלב == סרטן הערמונית
תחשבו על זה – אם זה לא היה נכון האם לא היו תובעים את הרופאים שאומרים את זה? איך זה שאין תביעת דיבה???
http://www.pcrm.org/health/diets/vegdiets/health-concerns-about-dairy-products
הכי אני אוהבת את הטענה שחיות בטבע לא שותות חלב של חיות אחרות. לדוגמא שאלתה של המגיבה נילי "האם נמר שותה חלב של כבש".
איך בדיוק אמור נמר לשתות חלב של כבש? לבוא ולבקש כוס חלב?
ניראה לי שאם נשאיר חלב כבשים בקערה באיזור של נמרים הם לא יהססו לשתות אותו.
אני מסיקה מהניסוי המחשבתי הזה שככל הנראה נמר לא שותה חלב של כבש או כי הוא לא מודע לקיומו, או כי אין לו אפשרות פרקטית לעשות את זה.
אגב, סביר להניח שמאותן הסיבות בדיוק – נמר לא גולש באינרנט. האם זה מספיק כדי להניח שהאינטרנט מזיק לבריאות?
🙂
למה אתם רוצים להסתמך על מחקרים של אחרים?
קחו כל אדם בעל בעיות נשימה, תורידו לו את צריכת החלב לחלוטין למשך חודש אחד ותראו שהוא חווה הקלה אם לא פתרון מוחלט של הבעיה.
אני לא יודע לגבי הקשר בין סרטן לחלב כי אין לי את הכלים להוכיח לא להפריך אותו, אבל לגבי בעיות נשימה (ואגב, גם עיכול) זה מוכח
אסף –
ציטוט מקביל מכתבה באותו אתר:
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/calcium-full-story/index.html
"At moderate levels, though, consumption of calcium and dairy products has benefits beyond bone health, including possibly lowering the risk of high blood pressure and colon cancer. (20–25) While the blood pressure benefits appear fairly small, the protection against colon cancer seems somewhat larger, and most of the latter benefit comes from having just one or maybe two glasses of milk per day in addition to what we get from other foods in our diet. Getting more than this doesn't seem to lower risk further.
"
שורה תחתונה של הדברים – חלב הוא לא מקור אופטימלי לסידן, ולא מומלץ להסתמך עליו כדי להשלים את צריכת הסידן המומלצת (שגם היא, לפי מחקרים מסויימים, גבוהה מידי. כך במאמר).
צריכת חלב מתונה (כוס ביום) מועילה ללחץ דם גבוהה, במידה מועטה, ונגד סרטן המעי הגם במידה משמעותית יותר. צריכה גבוהה יותר לא מגדילה את היתרונות וכן מוסיפה סיכונים אחרים.
ובכל מיקרה מומלץ לצרוך ויטמין D, ויטמין K וסידן
שלום רב
מרוב דעות בנושא החלב,אני נשארתי מבולבל.
אולי יקום איזה מוסד אקדמי,אשר לא נגוע באינטרס כלשהו,ויפרסם מחקר אמיתי בנושא.
תודה
דוד
אני בן 70 , עד גיל 40 הייתי צרכן קבוע של ליטר חלב ביום ועוד מוצרי חלב שונים מדי פעם. לא חשתי בבעיה בריאותית כל שהיא אלא שהייתה לי בבוקר ליחה כאילו הייתי מעשן כבד כאשר למעשה הפסקתי לעשן בגיל 20 . חברים המליצו לי להפסיק לשתות חלב ואכן הליחה בבוקר נעלמה בהדרגה.
אך היה לי חוסר פסיכולוגי של החלב וכן תחושת השובע שחשתי לאחר שתית החלב. אין לי ולא היו לי בעיות בריאות הקשורות לחלב ומוצריו אבל בעקבות המלצות חברי המעטתי .
אין לי כל דרך לבחון אם נהגתי כשורה , בעיקר כאשר הדעות כל כך חלוקות.
אשמח לשמוע חוות דעת מלומדה שאינה מושפעת על ידי בעלי עניין.