ההסבר:
העצה הזו מסתובבת מאז תחילת שנות האלפיים וחזרה להסתובב בשנת 2017. בקיצור - לא מצאתי אף דיווח (case report) על אדם שקיבל התקף לב, השתעל ובעקבות כך הגיע לקבל טיפול. למרות כל הכוונות הטובות, אנשים שמפיצים עצות רפואיות עשויים להזיק למקבלי העצה ולכן מומלץ לא להעביר עצות רפואיות, אפילו אם כתוב בהן "קרדיולוג אומר".בפירוט: מקורה של העצה להשתעל בזמן התקף לב היא בפרסום מקצועי שמטרתו היתה ללמד נותני עזרה ראשונה את טכניקת השיעול. נותני עזרה ראשונה מקצועיים עשויים לדעת מתי מתאים להשתעל. אנשים "רגילים" עשויים להזיק לעצמם אם ישתעלו במקום להתקשר ולהזעיק עזרה.
העובדה שמאז 2008 לא פורסם אף מאמר מדעי על טכניקת השיעול בזמן התקף לב היא עדות לכך שאין בה ממש ואף חוקר לא מצא טעם להמשיך ולחקור אותה.
הנה רשימת הפרסומים העיקריים שמצאתי. אם מצאתם פרסומים מקצועיים שתומכים בשמועה, אנא כתבו לי בתגובות.
Cough CPR באתר snopes.com. פורסם לראשונה בשנת 1999 ועודכן בשנת 2015
מחקר חדש: שיעול בעת כאבים בחזה ימנע התקף לב באתר Ynet. פורסם בשנת 2003 ומתייחס למחקר שפורסם בשנת 1998
Self--administered cough cardiopulmonary resuscitation (c-CPR) in patients threatened by MAS events of cardiovascular origin. המאמר ה"חדש" שפורסם בשנת 1998.
Triggering of the Bezold Jarisch Reflex by reperfusion during primary PCI with maintenance of consciousness by cough CPR: a case report and review of pathophysiology. תיאור מקרה של חולה שהשתעל בזמן בעיית קצב בלב בזמן שהיה מטופל בבית חולים. פורסם בשנת 2008
Cough CPR באתר איגוד הלב האמריקאי. האיגוד לא ממליץ על שיעול כטכניקה שאותה צריכים ללמוד צוותי עזרה ראשונה. בדף זה נטען שחולה בעל בעיה בקצב הלב יכול להאריך את הזמן שבו הוא נמצא בהערה לעוד כמה שניות. לא נאמר שהחולה יכול לבצע לעצמו "החייאה" על ידי הטכניקה הזו.
המקור:
מאחר שאנשים רבים הינם לבד כאשר הם סובלים מהתקף לב, ללא עזרה, לאדם שליבו פועם ושמתחיל להרגיש חולשה, יש רק כ 10 שניות לפני שמאבדים את ההכרה.ניתן בפעולה פשוטה, לעזור במצב זה, על ידי שיעולים נמרצים מאד שוב ושוב.
יש לנשום עמוק לפני כל שיעול, והשיעול חייב להיות עמוק וממושך, כמו בעת הפקת ליחה ממעמקי החזה.
יש לחזור על פעולה זו - נשימה ושיעול כל שתי שניות מבלי להפסיק , עד אשר מגיעה עזרה , או עד שמרגישים שהלב חזר לפעום שוב כרגיל .
נשימות עמוקות מקבלות חמצן לריאות ותנועות שיעול לוחצות על הלב ופעולה זו שומרת על זרימת הדם.
הלחץ על הלב גם מסייע לו להשיב את הקצב נורמלי.
בדרך זו, קורבנות התקף לב יכולים להגיע לבית חולים.
חובה להפיץ מידע זה לכל חבריך , ואנשים אחרים רבים ככל האפשר .
זה יכול להציל את חייהם !
קרדיולוג אומר שאם כל מי שרואה את הפוסט הזה יפיץ אותו לפחות ל- 10 אנשים, תהיה בטוח שתוכל להציל את החיים של אחד מהם לפחות ... החיים הם מתנה!
גרסה נוספת
1. נניח שהשעה 19:25 אתה הולך הביתה (לבד כמובן) לאחר יום קשה במיוחד בעבודה.
2. אתה באמת עייף, נסער ומתוסכל.
3 פתאום אתה מתחיל לחוות כאב חמור בחזה שלך הכאב ממשיך החוצה לתוך הזרוע ומעלה אל הלסת. אתה כ 5 ק"מ מבית החולים הקרוב לביתך.
4. לצערי, אתה לא יודע אם תוכל לעשות את דרכך לשם.
5. אתה מאומן בביצוע החייאה, אבל הבחור שהעביר את הקורס לא סיפר לך איך לבצע את זה על עצמך.
6. איך לשרוד התקף לב כשאתה לבד? מאחר ואנשים רבים נמצאים לבדם כאשר הם סובלים מהתקף לב, לאדם שלבו פועם בצורה לא נכונה ומתחיל להרגיש חולשה, נותרו רק 10 שניות לפני אובדן ההכרה.
7. עם זאת, הקורבנות האלה יכולים לעזור לעצמם על ידי שיעול נמרץ שוב ושוב. נשימה עמוקה צריכה להילקח לפני כל שיעול, והשיעול חייב להיות עמוק וממושך, כמו בעת ייצור כיח מעומק החזה. נשימה ושיעול (יש לחזור על כך בכל שתי שניות ללא הפסקה) עד שהעזרה תגיע, או עד שאתה מרגיש שהלב פועם שוב בדרך רגילה.
8. נשימות עמוקות מכניסות חמצן לריאות ותנועות השיעול לוחצות על הלב ומשמרות את מחזור הדם. פעולת הלחיצות על הלב עוזרות לו לחזור לקצב הרגיל. בדרך זו, קורבנות התקף לב יכולים להגיע לבית החולים.
9. ספר לאנשים רבים ככל האפשר. אתה יכול להציל את חייהם!
10. קרדיולוג אומר שאם כל מי שמקבל את הדואר הזה ישלח אותו בחביבות ל -10 אנשים, סביר שנציל חיים לפחות פעם אחת.
11. במקום לשלוח בדיחות, בבקשה ... לתרום על ידי העברת דואר זה אשר יכול להציל את חייו של אדם.
12. אם הודעה זו מגיעה אליך ... יותר מפעם אחת ... בבקשה אל תתעצבן ... במקום זאת, תהיה שמח שיש לך חברים רבים שאכפת להם ממך.
החזק את האצבע על ההודעה ותעביר הלאה.
לגבי ההמלצה הזו – איך לשרוד התקף לב כשאתה לבד? (המלצה – לא להעביר) – רכירוג בכיר באיכילוב מאשר את העיניין (כלומר נכון!)…
שוב לגבי ההמלצה לא להעביר – (מה לעשות במקרה של התקף לב) שיהיה ברור הכירוג מאיכילוב מאשר את היעילות של השיעול במקרה של התקף לב!1 (כלומר כן להעביר).. אם לא הובן נכון.
חיזוק ודיוק נוסף, באנגלית
http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/More/CardiacArrest/Cough-CPR_UCM_432380_Article.jsp
אני נתקלתי בגרסה שמיוחסת לאביגדור קהלני.
לא כתוב בטקסט המועבר שזה במקום לקבל עזרה ולהגיע לבית החולים, כך שההתנגדות לא מובנת. כדאי לערוך (או לשנות)
מופיע גם באתר הרישמי של בית חולים הדסה
http://www.hadassah.org.il/medical-care/departments/קרדיולוגיה-מערך-הלב/יחידות/הלב-ופעולתו/נשימות-עמוקות-ושיעול-עשויים-לדחות-אבדן-הכרה-במקרה-של-התקף-לב.aspx
גם המרכז הרפואי הדסה מפרסמים את ההמלצה הזו
http://www.hadassah.org.il/medical-care/departments/קרדיולוגיה-מערך-הלב/יחידות/הלב-ופעולתו/נשימות-עמוקות-ושיעול-עשויים-לדחות-אבדן-הכרה-במקרה-של-התקף-לב.aspx
אם אתה לבד ומקבל התקפת לב עדיף לקנות גלידה טובה שלא הרשית לך כל הזמן בגלל הסוכרים.
באם אתה בחור טוב תן את הכסף שבכיס לצדקה
ההמלצה ״לא להעביר״ במקרה הזה היא לכל הפחות שגויה חלקית – ובגלל רגישות הנושא כדאי לשנותה.
יש לא מעט מאמרים שקושרים בין שיעול להקלה בהפרעות קצב שונות (שבתורן עלולות להתפתח לאירוע לבבי חמור יותר). לדוגמא: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2286088/
מבירורים שערכתי מסתבר שזו המלצה אמינה.
זה מופיע גם באתר של בית חולים הדסה.
חנן, ראה נא אסמכתא רפואית המאששת את הנטען במייל האמור: http://bit.ly/3v4dMHt