ההסבר:
זה הוא מכתב מתורגם מאנגלית (Spoiled Onions) שרוב העובדות בו לא נכונות. בייחוד כדאי להיזהר מההצעה לא לשמור מיונז במקרר. על אריזות המיונז כתוב "לשמור בקירור לאחר הפתיחה". כדאי לפעול לפי המלצת יצרן המיונז ולא למכתב שרשרת.על המכתב חתומה ד"ר אסתר מנחם. ד"ר מנחם טוענת שלא היא העבירה את המכתב ושחתימתה הוספה אליו ללא ידיעתה.
המקור:
הדברים תואמים את הידוע במסורת היהודית - שאין להשאיר בצל שנחתך, בטח לא להשאירו למשך לילה, וזה בלי דוקטורט בכימיה.פעמים רבות כשאנו סובלים מכאב בטן איננו יודעים את מי להאשים אולי האשמה היא בבצל. הבצלים צוברים בקטריות ומסיבה זו הם כה טובים במניעת צינון ושפעת, אבל אולי מאותה סיבה עצמה עלינו להמנע מאכילת בצל שעמד חתוך וחשוף במשך זמן מה.
שאריות בצל הן רעילות!
היתה לי הזכות לערוך סיור ב"תעשיות מזון מולינס" המיצרות מיונז.
מולינס היא חברת ענק בבעלות 11 אחים ואחיות ממשפחת מולינס. חברתי ג'יין היא החשבת שלהם.
שאלות בנושא הרעלת מזון הועלו במהלך סיור שם וברצוני לחלוק את מה שלמדתי מהכימאי שלהם.
אחד האחים אד שערך לנו את הסיור הוא כימאי מומחה ומעורב בפיתוח נוסחת רוב הרטבים. הוא אפילו פיתח רוטב עבור מקדונלדס.
הוא ממש אשף בכימיה. במהלך הסיור מישהו שאל האם באמת עלינו לדאוג בשימוש במיונז אנשים תמיד חוששים שהמיונז יתקלקל.
תשובתו של אד תפתיע אתכם הוא אמר שכל מיונז שמיוצר באופן מסחרי הוא בטוח לגמרי. "אפילו אין צורך לשמור אותו במקרר. אין שום רע בקירורו אבל אין שום צורך בכך".
הוא הסביר שה- pH במיונז מורכב כך ששום בקטריה לא תשרוד בסביבה כזו.
הוא המשיך ודיבר על הפיקניק החברתי שבו סלט תפוחי אדמה הוא הכרחי וכל אחד מאשים את המיונז שבתוכו בגלל קלקול קיבה.
אד אמר שבכל פעם שהרעלת מזון מדווחת לרשויות הבריאות הדבר הראשון שבודקים המורשים הוא:
"מתי לאחרונה אכל ה"קורבן" בצל ומאיזה מקום הגיעו אותם בצלים"? (האם היו בסלט תפו"א?)
אד טוען שאין זה המיונז (כל עוד אינו מיוצר בבית) שמתקלקל באויר החופשי, אלא ככל הנראה הבצלים ואם לא הבצל אזי תפוחי האדמה.
הוא הסביר שהבצל הוא מגנט עצום לבקטריה במיוחד בצל לא מבושל.
לעולם אל תשמור חלק מבצל שנחתך אין זה בטוח גם אם אתה שם אותו בזיפ-לוק (שקית ננעלת) ובמקרר.
הבצל כבר נגוע דיו מעצם החיתוך והנחתו לזמן קצר ויכול להיות מסוכן (שים לב לאותו בצל שמכניסים לך לנקניקיה בלחמניה במשחקי הביסבול).
אד מוסיף עוד שאם תיקח את שארית הבצל החתוך ותבשל אותו זמן ממושך יתכן שהוא יהיה ראוי לאכילה, אבל אם אתה לוקח את שארית הבצל ומניח אותו בסנדביץ' שלך אתה מחפש צרות.
גם הבצל וגם תפוח האדמה הלח בסלט תפו"א מושכים ומגדלים בקטריות מהר יותר ממה שאיזה מיונז מסחרי יכול להתחיל להתפרק.
נו אז מה אתם אומרים על החדשות האלה? עשו בהן כמיטב הבנתכם. אני (המחבר) אהיה זהיר מאוד עם בצל מכאן ואילך.
אני נותר אמון בכימאי שמייצר מיונז בכמויות עצומות בכל שנה.
ועוד דבר: לעולם אין להאכיל כלבים בבצל. קיבתם אינה יכולה לעכל זאת.
אנא זכרו שמסוכן לחתוך בצל ולהשתמש בו לבישול ביום שלמחרת הוא הופך רעיל אפילו לאחר לילה אחד הוא צובר בקטריות רעילות שיכולות לגרום לזיהומים ואפילו להרעלת מזון!
ד"ר אסתר מנחם ביולוגית ונטורופתית
רכזת נטורופתיה בקופ"ח כללית משלימה
אני רוצה להעיד, שאני כבר שנים שמתמשת בבצל שנתחך ימים לפני כן( וכמובן נשמר במקרר).
למה?- כי גיליתי שכשעושים חתך בבצל ומכניסים למקרר למשך שעה בערך, אז הוא לא 'שורף' בעיניים. וגם בגלל, שהרבה פעמים פשוט נשארת שארית מבצל שהשתמשתי רק בחלקו.קרה מאות פעמים, שהוצאתי מהמקרר בצל חתוך, והוספתי אותו כך- 'חי' ולא מבושל, לתוך סלט ירקות.
אני סובלת לעיתים נדירות ביותר מהרעלות קיבה וכו'.
המכתב הנ'ל, כמעט נראה כמעין הלצה- הרי ידוע שמיונז מתקלקל די בקלות, ומאוד קטלני כשהוא מקולקל??
ד"ר אסתר מנחם ענתה בפורום שלה לאחד בשם מאיר:
הי מאיר,
מישהו מפיץ בשמי את המייל הזה.
מצטערת על ההטעייה.
ד"ר אסתר מנחם
רכזת נטורופתיה בכללית משלימה
20/06/11 22:17
קישור:
http://www.ynet.co.il/home/1,7340,L-3079-18110-29518531,00.html
שלום חנן
מה שלומך
*קודם כל מרשים אותי מאוד לגלות את האתר שלך רק לפני חצי שנה בערך עי אחת העובדות שלנו ובאמת כל הכבוד…ויישר כח
*כמו כן רציתי רק לעדכן לגבי הבצל (וגם ביצה ושום) שיש בהלכה ביהדות עניין וחשיבות באמת בדבר השארתם מקולפים וחתוכים לגמרי כל הלילה אלא אם כן הם מעורבים בסלט או בבישול שאז אין עם זה בעיה
*יום טוב ושוב כל הכבוד על יוזמת האתר
חנן, ד"ר אסתר מנחם הגביה והיא טוענת שמישהו הפיץ את הדוא"ל תוך שימוש מטעה בשמה.
"הדברים תואמים את הידוע במסורת היהודית"… לא בדיוק. הסיבה שהמסורת היהודית (מסכת 'נידה' בתלמוד) מצמידה לאיסור אכילת בצת שנחתך, היא "מפני רוח רעה ששורה עליהם". ויש אפילו דיון שאם השאירו עליהם מספר שערות, אז זה "בסדר". לעומת זאת, אם לא, אז אסור אפילו לאכול בצלים קפואים של סנפרוסט.
בתחילת ה"מאמר" יש קישור ל"כתבה" שבה סיפור על רופא מ 1919 שניסה לחקור את הסיבות לשפעת קטלנית
המשפט המסכם את פיסקה א הוא :
"וכשהוא הסתכל בבצל בהגדלה הוא מצא את הווירוס של השפעת על הבצל. הבצל ככל הנראה ספג את הבקטריה."
יש כאן סלט של שטויות המדבר על שפעת שהגורם לה הוא לכאורה וירוס, ושהבצל ספג את הבקטריה. צריך להיות ברור ששלושת הדברים הללו אינם קשורים זה לזה בשום צורה שהיא.
מי שמקבל מכתבים כאלו מחבר – צריך להיעלב פעמיים, פעם בגלל שנותנים לו עצה לא בדוקה ובפעם השנייה שהבדיקה היתה במרחק קליק אחד מהשולח
כשאינטרס עסקי מעורב, צריך לחשוד. כימאי או לא כימאי. אם הוא עוסק בייצור מיונס בוודאי שיאשים אחרים ולא את המוצר שהוא מייצר.
אז הלכתי לברר את המסר עצמו שבצל חתוך שעומד בחוץ הופך למלכודת חיידקים מסוכנת ללא קשר לאיך שהמכתב הזה עובר ובבירור עם אנשי מעבדות המזון שכולם תואר שני ומעלה בביולוגיה עם התמחות בירקות קיבלתי אישור לתוכן.
בצל חתוך שעומד בחוץ כמו שרבים מאיתנו עושים הוא אכן מסוכן, אז אולי הלבוש המסוים הזה של המסר הוא לגמרי לא נכון אבל התוכן שלו על פי אנשי מקצוע בתחום הוא נכון וידוע וממש לא חידוש גדול
שאלה לי אל בעל האתר, למה לא נבדקו הטענות עצמן אלא רק אותנטיות החתימה של הביולוגית-נטורופתית?
ר"ל, בשורה התחתונה, בצל חתוך, מסוכן או לא?
יפעת,
האם מדובר בהשארת בצל חתוך סתם בחוץ, או במקרר, אם אפשר מכוסה?
יש הבדל גדול בין השניים…
חנן, באמת לא בהירה התשובה ולא אמיתות הדברים. מה השורה התחתונה? לא להשאיר בצל חתוך במקרר או שאפשר?
אוקיי, צריך לעשות כאן קצת סדר:
1. בצל חתוך לא מסוכן יותר מכל ירק חתוך, וככל הנראה אפילו פחות. באופן כללי צריך לא להשאיר במקרר למשך המון זמן ירק חתוך. ירק חתוך הוא ירק שההגנות הטבעיות שלו (קליפה, שלמות התאים וכו') פרוצות ולכן הוא מועד יותר לקלקול וזיהום בקטריאלי ופטרייתי.
2. למרות האמור לעיל, ניתן לשמור בבטחה בצל במקרר למשך כמה ימים. צריך להיות עירניים לריח, לשינוי הצבע, הצורה וכד', אבל כל עוד זה מריח בסדר – זה בסדר. לא לשים בצל חתוך מחוץ למקרר, כי זה פשוט מעלה את הסיכוי לזיהום פי כמה (החוץ הוא סביבה הרבה יותר נוחה לחיידקים ופטריות מאשר מקרר).
3. בצל לא סופח בקטריות! ולא וירוסים! אנא הוציאו לעצמכם את השטויות הללו מהראש. יכול להיות חיידק או פטריה שיזהמו את הבצל באופן ספציפי, אבל הוא לא סופח את כל מה שיש באוויר או משהו כזה.
ובקשר לזה: וירוס הוא לא בקטריה. וירוס שיש בבצל לא פוגע בבני אדם (וירוס הוא ספציפי לאורגניזם, לכן וירוס של אורגניזם אחד לא יפגע בשני). כמו כן אי אפשר לראות וירוס במיקרוסקופ רגיל, ומיקרוסקופ אלקטרונים לא היה זמין בשנת 1919.
"ספיחה" של בקטריות על ידי פרי או ירק אומרת שבקטריה (שזה בעצם חיידק) התיישב על הירק והתחיל לאכול אותו. (אני כותב את זה כי היה נשמע שהבצל כולא את החיידקים בתוכו או משהו כזה) השאלה היא כמובן אם הירק מספק מצע מזון מתאים לחיידק הספציפי. בכל מקרה לא כדאי לאכול מזון שנגוע בכמויות של חיידקים, אבל שוב – בצל לא מכיל יותר חיידקים מכל ירק אחר שנחשף לאוויר בחוץ.
4. מבחינת יציבות המיונז – pH נמוך יכול להגן מפני חיידקים אך לא מפני פטריות. מיונז עשוי להכיל חיידקים מסוכנים ובעיקר סלמונלה, גם בpH נמוך, למרות שהם פחות מתרבים בתנאים כאלה. לא כדאי לשמור מיונז בחוץ.
ובקיצור – אין מה לחשוש. כמו בכל מזון, צריך להיזהר.
שלום
סוף סוף שומעים את קול התבונה.
אני דתיה אך בבית אבי לא שמעתי אף פעם את גיבוב השטויות אודות הבצל, כנראה בגלל שהורי היו אנשים אינטלגנטים. ועם כל הכבוד למסורת אל לנו לשכוח שחכמי הגמרא שהוציאו את דיבת הבצל רעה, חיו לפני 1800 שנים והידע שלהם … יותר טוב לא לדבר!
ואל נשכח שגם בין הרבנים דאז היו מחלוקות קשות ולא כל דבר שנכתב צריך לקבל כפשוטו.
יש יהודים טובים שמאמינים שיש בבצל שנחתך , במיוחד בלילה, סכנה שקשורה לרוחות רעות וזאת בעצם הכוונה של הגמרא, כל הפרשנויות המודרניות רוצות לומר שאם משהו כתוב במקורות סימן שהוא תורה מסיני .
מעניין למה החיידקים האלה פוגעים בבצל רק בלילה, האם בשעות היום הם ישנים?
עם אנשים שמאמינים בשדים ורוחות אין לי וויכוח שיזרקו בצל חתוך ושיהיו בריאים!
אני שומרת בצל חתוך וכל ירק במקרר ואף פעם לא סבלתי מכאבי בטן חשודים. אני עוטפת את הבצל בנילון בגלל הריח!
תודה חנן יקר !
בהלכה היהודית אסור להשאיר בצל, שום וביצה מקולפים לאחר שעברו את הלילה, גם לא במקרר.
אגב, לא סתם אחת מתרופות הסבתא הידועות היא להשאיר בצל חתוך ליד אדם מצונן וכו', מכיוון שהבצל סופח אליו את החיידקים. אגב, בהקשר זה לביצה קלופה, לפני כחודש קרובת משפחתי אכלה ביצה שנשארה מקולפת במקרר והגיעה לבי'ח מקלקול קיבה קשה, אז אל תזלזלו.
לנועם התזונאי
אתה מאוד יהיר וחבל. אם אתה הית על סף מוות כמוני בגלל הבצל החתוך-כלוף (אומנם בשקית ניילון) ששכב במקרר 2 לילות, סביר להניח שלא הית כל כך בטוח בעצמך ולא הית מסכן קוראים שחושבים שכדאי להם לשמוע בעצתך. אני רציתי לקנות בצלים סגולים וקטנים כי אני אוכלת אותם בוקר-ערב ליד הלחם, גבינה-תחינה-אבוקדו-עגבניה וכו'. אבל באותו יום היה רק בצלים ענקיים ממש. ברור שלא יכולתי לאכול כזה אחד בתוך יום. אז מה עכשיו? כבר כמעט שבוע אני עם בחילות איומות, סחרחורות, איבוד שיווי משקל, הרגשה זוועתית! שימרו על עצמכם ואל תפלו בפח כמוני!
יש לי הרבה מה לומר על הדברים שנאמרו פה לטוב ולמוטב במיוחד לאלה שיוצאים על התורה הקדושה ועל מעביריה גדולי התלמוד חז"ל. חכמינו זכרונם לברכה ידעו היטב מה הם אומרים וזאת משום שקיבלו את התורה אב לבן רב לתלמיד עד משה רבינו שקיבלה מפי הגבורה בהר סיני, אך אין לי לא זמן ומקום להאריך על זה.
ולחז"ל יש גם פתרון לבצל חתוך והוא למרוח עליו שמן או מיץ לימון ואז ניתן להשאיר את הבצל פתוח כמה שרוצים גם במקרר והוא לא סופך לתוכו חיידקים וכו'.
ובכן ..
ביהדות . כל מאכל המגיע בקליפה של שכבות .
כולל שום , בצל , וביצה
כולם ברגע שמסירים מקליפתן הופכים לכלי קיבול לס'א .
היינו שנדבקים בהם מזיקים , וזה הלשון : "בגמרא[1] מובא שעל בצל, שום או ביצה שעבר עליהם הלילה כשהם קלופים חלה רוח רעה, ואפילו אם היו מונחים בכלי סגור, האוכל אותם "מתחייב בנפשו ודמו בראשו".